Youtube Para Kazanma Rehberi

Youtube-Para-Kazanma

İnternette pek çok yerde Youtube için para kazanma nasıl aktif edilir, Youtube hesabı AdSense ilişkilendirmesi nasıl yapılır şeklinde bir çok anlatım kolaylıkla bulunabilir. Bunların dışında gerçekten nasıl para kazanacağınız, kazancınızı nasıl katlayabileceğiniz bu anlatımlarda yer almaz. Eğer bu kısım ile ilgileniyorsanız yazının devamını takip edebilirsiniz.

Youtube Mayıs 2013 itibari ile Türkiye’den reklam almaya ve yayıncılara ödeme yapmaya başladı. Daha öncesinde de çeşitli yollarla (Kanal açarken ülke olarak ABD seçmek gibi.) ödeme almak mümkündü.

Reklamların açılmasıyla birlikte bir anda bot yazılımları parladı. Herkes bir bot sunucusuna üye olup kanallarına otomatik video yükleme derdine düştü. Bu botlar, youtube api aracılığıyla sunucu üzerinde bir kelime aratarak o kelimede bulunan bazı sonuçların kanala bir tık ile yüklenmesine yarıyordu. Bazıları ise çok daha acımasız, doğrudan başka bir kanalın url’sini yazarak o kanaldaki tüm videoları bir tık ile kendi kanalına kopyalıyordu.

Ancak youtube’un son zamanlarda yaptığı bir düzenleme ile artık doğrudan indirilip yeniden yüklenen bir videoda reklam aktif edilemiyor. Bu bot kullanımını bir miktar azaltsa da youtube’u video çöplüğü haline getirmek isteyenler hala vazgeçmiş değil.

Sizde yukarıdakilerden birini yapmak istiyorsanız şimdiden söyleyeyim; bu şekilde para kazanmanız mümkün değil. Kısa vadede bir miktar kazanç sağlayabilirsiniz ancak bir süre sonra telif hakkı ihtarları yüzünden kanalınız kapatılacak, tüm youtube hizmetlerine erişiminiz engellenecektir.

Youtube-Tahmini-Kazanclar

Konu:

Uzun vadeli, sürekli artan bir grafikte kazanç sağlamak istiyorsanız ilk yapmanız gereken şey bir tema seçimi yapmaktır. Örneğin; komik videolar, bölgesel videolar, eğlence videoları, inceleme videoları gibi. Bunların dışında özgün bir fikriniz varsa kanalınızın fark edilmesi uzun sürse de, bir süre sonra hızlı bir yükseliş trendine kapılabilirsiniz. Bu aşamada size tavsiyem, yabancı kanalları inceleyip fikir edinmenizdir. Yurt dışındaki başarılı çalışmaları ülkemiz insanına göre uyarlayıp sunabilirseniz youtube’dan ciddi gelir elde edebilirsiniz.

Kanal Adı:

Kanalınızda ne tarz videolara yer vereceğinize karar verdikten sonra ikinci aşama kanal adı seçimidir. Genelde bu en son akla gelen şey olsa da en başta doğru planlanması gerektiğine inanıyorum. Kanal adının içeriklerinizle uyumlu olması abone sayınıza ciddi anlamda katkı sağlayacaktır. Arama sonuçlarında da kanal adınız bir anahtar kelime görevi görecektir.

İçerik:

Fikrinizle örtüşen videoları siz çekecekseniz hiç bir problem yok. Ancak internetten indirip, aynı videoyu yükleyecekseniz; para kazanamazsınız. Para kazanamadığınız gibi, orjinal içerik sahibinin veya videoyu sizden önce yükleyen kişinin şikayetiyle videonuz anında yayından kaldırılacak, kanalınıza bir ihtar yapılacak, youtube’un bazı özelliklerine erişiminiz kısıtlanacak ve üçüncü ihtarda kanalınız kapatılacaktır. Burada yıldız tavsiyem var; youtube adil kullanım yasasını dikkatlice inceleyiniz. Adil kullanım, telif hakkıyla korunan materyali belirli koşullar altında telif hakkı sahibinden izin almadan yeniden kullanabileceğinizi belirten yasal bir ilkedir. Telif hakkı sahibinin izni olmadan materyal kullanmanın uygun olduğu durumlar var. Bunlar videonun bir eleştiri, haber sunma veya yeniden düzenleme ile oluşturulmasını kapsamaktadır. Burada yeniden düzenleme seçeneğine yoğunlaşıp, içeriklerinizi ilkeye göre inşa edebilirsiniz.

İnternet Sitesi:

Kanalınızla birlikte bir internet sitesi oluşturmanızda da fayda var. Bu internet sitesi kanalınız ile aynı isimde veya daha genel bir başlıkta olabilir. Ancak kanalınız ile özdeşleşebilecek, akılda kalıcı bir isim seçmeniz önemlidir. Bu internet sitesine yüklediğiniz videoları düzenli olarak atmanız, youtube’a yüklediğiniz videoların açıklama bölümünden de internet sitenizin anasayfasına link vermeniz önemlidir. Bu hem arama motorlarında sitenizin etkileşimini artıracak hem de izlenme sayısında 1.2-1.5 kat artış sağlayacaktır. İnternet sitesi içi hazır WordPress temaları kullanabileceğiniz gibi, youtube api mantığıyla kanalınızdan videoları otomatik çekecek JS tabanlı sistemlere de göz atabilirsiniz.

Watermark:

İnternet siteniz veya kanalınızın adını okunaklı bir şekilde ifade edecek bir logoyu tüm videolarınızın sağ üst köşesine yerleştirebilirsiniz. Logonun boyut ve şekil itibariyle göz yormayacak, videonun görünmesini engellemeyecek olması önemlidir. Renk seçimlerinde de bu uyarıyı dikkate almanızda fayda var. Bu logo hem kanalınızın izleyici kitlesi tarafından daha profesyonel görünmesini sağlayacak, hem de içerikleriniz markanız için akılda kalıcı bir etki yaratacaktır. Bu watermark görselinin çok önemli bir katkısı daha var, logolu içeriğinizi çalan kullanıcıları “Telif Hakkı İhlali Bildirimi” ile kolayca şikayet ederek ilgili içeriği yayından kaldırtabileceksiniz.

Marka Bilinci Oluşturma:

Youtube yönetim panelinizde Kanal>Marka bilinci oluşturma ekranına girerek videolarınıza marka filigranı ekleyebilirsiniz. Bu özelliği şiddetle tavsiye ediyorum, “Abone Ol” gibi bir yazı içeren .png formatında sade bir logoyu tüm videolarınızda gösterebilirsiniz. Buraya kanalınıza ait logoyuda yükleyebilirsiniz ancak ben yukarıda bahsettiğim gibi “Abone Ol” şeklinde bir grafik hazırlayıp onu eklemenizi tavsiye ederim. Filigranı yükledikten sonra; görüntülenme zamanı bölümünde “Tüm video” seçeneğini işaretleyiniz. Bu çalışma abone sayınızda olumlu sonuçlar doğuracaktır.

Öne Çıkan İçerik:

Yine yönetim panelinizde Kanal>Öne çıkan içerik’e tıklayarak herhangi bir içeriği öne çıkarılan olarak gösterebilirsiniz. Bu tüm videolarınızda seçeceğiniz bir videonun tanıtılacağı anlamına geliyor. Örneğin yeni hazırladığınız bir videoyu buraya ekleyerek, eski ve iyi izlenme alan videolarınızda yeni videonuza hit çekebilirsiniz. Abone sayınız arttığında ve ciddi izlenme sayıları elde ettiğinizde bu özelliğin kullanım amacını değiştireceğiz. Bu durumda ise, öne çıkan video olarak en az izlenen videoyu ekleyerek o videonun da keşfedilmesini sağlayacağız. Kısa sürede o içeriğinde izleyiciler tarafından fark edilmeye başlandığını, izlenme sayılarında ciddi artışlar olduğunu göreceksiniz. Bu kısımda ayarları şu şekilde yapmanızı tavsiye ederim; görüntülenme zamanı: özel başlatma zamanı, başlatma zamanı: 00:00, zamanlamayı optimize et: hayır, özel mesaj: yok.

Yorum Yönetimi:

Yönetim panelinizde Topluluk>Yorumlar adımlarıyla ulaşabileceğiniz sayfada videolarınıza ait yayınlanan yorumları göre bilir, inceleme için bekletilenleri onaylayabilir, olası spam olarak işaretlenenleri gözden geçirebilirsiniz. Bu kısımı en az 3 günde bir takip etmenizi, size yönetilen bir soru varsa onları titizlikle yanıtlamanızı tavsiye ederim. Spamcıları da zaten sistem otomatik algılıyor, bu kişilerin yorumları yayınlanmayacak ancak yine de ilgili sayfadan yorumları temizlemenizde fayda var.

Fırsat buldukça bu sayfayı güncelleyerek, tüm tecrübelerimi sizlere aktarmaya çalışacağım. Aklınıza gelen tüm soruları yorum bölümünden sorabilirsiniz, kanal linkinizi gönderirseniz ücretsiz inceler tavsiyelerde bulunmaya çalışırım, ilginize teşekkür ederim.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

two × 1 =