YDS’den Nasıl 80 Aldım?

YDS-Ingilizce-Yuksek-Puan-Alma-Taktigi

Projeler filan derken burayı ihmal ettim. Bugün YDS’den nasıl 80 aldığımı yazmak istiyorum. Eminim pek çok arkadaşımıza faydalı olacaktır. Çünkü zor değil, sadece ne yapacağınızı, nasıl yapacağınızı iyi planlamanız gerekiyor. Bu konuda size yardımcı olacağım.

Öncelikle üniversitede ingilizce hazırlık okudum, ünivesite eğitimim boyunca ingilizce eğitim aldım yani tüm derslerim ingilizce anlatılıyor, sınavlarım ingilizce yapılıyordu. Üniversiteden mezun olunca, yüksek lisans yapma planıyla YDS’ye girdim. 2013 yılı ilkbahar dönemi YDS’den bahsediyorum. Aldığım not 33,75‘di. Sınavda aslında daha iyi yaptığımı düşünmüştüm. Ailem de öyle düşünmüş olacak ki onlar için hayal kırıklığı oldu. İngilizce okuduğum için daha yüksek alacağımı bekliyorlardı.

Neyse dil puanı istemeyen bir bölümde yüksek lisansa başladım. Yüksek lisansta sonra doğru yaklaşınca, doktora planları ortaya çıktı. Doktora için ise 60 puan isteniyordu. Nasıl 60 alacağım diye düşünmeye başlamıştım. Liseden adaşım, arkadaşım Emre Kırcı ile bir gün dışarıdaydık. Konu YDS’den açıldı, puan lazım dedim. Kendisi de 70 küsür almış, nasıl aldığını sordum.

Başladı anlatmaya. Senin taktik eksiğin var diye teşhisi koydu. Ben ÖSYM bilgi ölçer sanıyordum ama tam olarak öyle değilmiş. Oyunu kuralına göre oynamak gerekiyormuş. EEC (English Exam Center) diye bir kurstan bahsetti. 3 aylık bir programı var dedi. Kafama yattı, gidip kayıt oldum. Parasını da cebimden ödeyince, ben gitmek istemesem de zorla gidiyordum.

Neyse önce haftasonu programına kayıt oldum. Hocamız Suat Gürcan‘dı. Sınıfta herkes her şeyi biliyor ben bilmiyor gibiydim. Kendimi çok geride hissettim. Ufak çaplı bir şok yaşadım ama aldırış etmedim. Haftada 1-2 saatimi ayırdım. Kursun kitaplarında konu anlatımlarına çalıştım, konu anlatımlarının içindeki sorulara baktım. Öyle çok fazla test çözdüğümü, ödevlere sadık kaldığımı söyleyemem. Kursun YDS Sınav Stratejileri 1,2 isimli kitapları tam anlamıyla taktik savaşları içeriyor. Oyunu kuralına göre oynamayı, bazı soruları okumadan yapmayı öğretiyor.

Bir de reading kitabı var, onda da başta parçaları okumaya özen göstersem de sonra tüm kelimeleri ezberlemeye gayret gösterdim. İlk önce kelime bölümünden bildiğim tüm kelimeleri çizdim. Sonra ezberledikçe, ezberlediğim kelimeleri çizdim. 3 ay sonra pek fazla bilmediğim kelime kalmamıştı. Bu kitap YDS için özel hazırlanmış, sınavda çıkabilecek kelimeleri içeriyor.

Haftasonu sabah erken gitmek zorlayınca hafta içi grubuna geçtim. Ahmet Taşpınar hocanın sınıfıydı. Dersler hafta içi akşam saatlerinde olduğu için, genelde memurlar takılıyordu burada. Biraz daha rahat bir sınıf, konular daha hızlı işleniyor. Ahmet hocanın da farklı bir yapısı var. Espriyle karışık dersin nasıl bittiğini anlamıyorsunuz. Gerçekten başarılı buldum. En azından benim beklentilerimi karşılıyor, başkaları ne düşünür bilemem.

Neyse kursa üçte iki devam etmeye çalıştım. Yani 3 gün kurs varsa, 2 gün gittim. İlk 2 derse kaldım, üçüncü de hep kaçtım. Çünkü üçüncü ders reading, veya test çözme dersiydi. Bana pek hitap etmiyordu.

Kursun bir de online ders anlatımlarının yer aldığı, çeşitli testlerin vs. olduğu bir sistemi var. O sisteme erişim için şifre vermiş olsalar da pek kullandığımı söyleyemem. Bir yandan iş hayatı devam ederken günde 2-3 saat bunlara ayıracak zamanım  yoktu.

Kurs bir yandan böyle devam ederken ben de boş durmadım. Telefonuma Voscreen isimli uygulamayı indirdim. Ücretsiz bu uygulama ingilizce öğrenmenize yardımcı oluyor. Her gece yattığımda yarım saat bununla zaman geçirdim. Bir film sahnesi açıyor, ingilizce konuşma var, size çevirisini soruyor. Siz başarılı oldukça daha karmaşık sahneler geliyor. Ben faydası olacağından şüpheliydim ama galiba oldu. Reading açığımı burada kapattım.

Sınava hiç test çözülmeden girilmez. Kursun verdiği son 10 yılın sorularından son 3 yılı çözdüm. 65, 67, 70 gibi notlar aldım. Kursun deneme sınavına bile katılamadım. Haftasonu planlarım daha ağır bastı.

Sınav günü geldi. Evde yaptığım denemeler gibi geçti. 65-70 arası alırım dedim. Bana da yetiyordu. 14 Nisan’da 2016-YDS İlkbahar Dönemi Sonuçları açıklandı. Yeni puanım 81,25‘di. Yabancı dil seviyem ise B‘ydi.

Şimdi de ingilizcemi taze tutmak için ingilizce altyazılı yabancı film ve diziler izliyorum.

Hikaye biraz 3 günde nasıl 15 kilo verdi gibi reklamlara benzese de tamamı doğru. Görsel olarak iki sonucumu da ekliyorum. Umarım siz de istediğiniz puanı alıp hayallerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

4 thoughts on “YDS’den Nasıl 80 Aldım?”

  1. Çağrı Ulaş

    fakesin sen fotoğraf aynı değiştirmek gerekiyor 3 sene geçmiş aynı foto doğrulama kodunu ise kesmişsin.

    1. Merhaba, suçlamanız hoş değil. Kimlik numaramı yayınlamamak için doğrulama kodu kısmını kesmiştim. Size doğrulama kodlarını içeren tam sonuç belgelerini e-posta ile gönderiyorum. Kontrol ettiğinizde yeniden yorum yazmanızı rica ederim.

  2. Emre hocam bende eem okuyorum. Güç elektroniği üzerine tezli yüksek lisans yapmak istiyorum. İleride şuanlık kesin doktora yapicam ve akedemik ilerliyeceğim diye bir düşünce yok. Şuan sadece sektöre güç elektroniği alanında çalışmak için bir artı olduğu için istiyorum. Şuan ingilizce konusunda ya yds çalışmam gerekli ya da okulların kendi ingilizce yeterlik sınavlarına hazırlanmam lazım. Hangisini önerirsiniz. Yds min 55 almam gerekirken okulların kendi sınavlarından 60 almam gerekiyor.

    1. Okuldan okula değişir ancak genelde okulların sınavlarını geçmek daha kolaydır. Bence her türlü YDS’ye hazırlanın. Puanınız 5 yıl geçerli. Doktora başvurularında da işinize yarayacaktır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

six − 3 =