Kurumsal İnternet Siteleri İçin Blog Yazısı Nasıl Yazılır?

Kurumsal internet sitelerinde Blog kullanılması şirketlerin arama motorlarında görünürlüğü ve marka bilinirliği için son derece önemlidir. Blog yazılarının personel tarafından hazırlanması bilgi birikiminin kayıt altına alınması ve artırılması için oldukça faydalı bir çalışmadır. Peki, Blog yazısı nasıl yazılır? Yazı yazarken nelere dikkat etmek gerekir?

Yazı yazmaya başlamadan önce yazı başlığı (konusu) belirlenir. Yazı başlığında her kelimenin ilk harfi büyük olmalıdır. Ve, ya da gibi bağlaçlarda ilk harf büyük olmaz, küçük harfle yazılır. Başlık içerisinde kısaltma varsa o kelimenin tamamı büyük harfle yazılır. Örneğin; LED, TBMM, ÖSYM, TDK. Yazı başlığı için aşağıdaki soru kalıpları kullanılabilir. Başlık bir soru cümlesi olmak zorunda değildir. Aşağıdaki kalıplar örnek olarak verilmiştir, farklı şekillerde kullanılması mümkündür.

  • A Nedir?
  • A Nedir, Nasıl Çalışır?
  • A Nedir, Nasıl Yapılır?
  • A Nedir, Nasıl Kullanılır?
  • A Nedir, Ne İşe Yarar?
  • A Nasıl Üretilir?
  • A Nasıl Önlenir?
  • A Çeşitleri Nelerdir?
  • A ve B Arasındaki Farklar Nelerdir?
  • A’nın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
  • A İçin Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Yazı hazırlanırken mümkün olduğunca yabancı kaynaklardan yararlanılmalıdır. Konu başlığı İngilizce olarak aranır ve ilk sayfada çıkan 5-10 site yeni sekmede açılır. Açılan sayfalar okunur ve konu hakkında temel bilgi edinilir.

Başka bir kaynaktan kopyalama yapılmamalıdır. Kopyalamak zorunlu ise yazının sonunda kaynak belirtilmelidir.

Metnin ilk paragrafında konu ile ilgili özet bilgi yer almalıdır. Yaklaşık 35 kelimeden oluşan metin yeterli olacaktır.

Sonraki paragraflarda konu ile ilgili detaylar açıklanır. Farklı kaynaklardan edinilen bilgiler özgün cümle yapılarıyla ifade edilir. Özet bilgi ve detay metninde kesinlikle kopyala yapıştır yapılmalıdır.

Metnin son kısımlarında konu toparlanır ve birkaç cümle ile bitirilir.

Metin minimum 300, maksimum 600 kelime uzunluğunda olmalıdır. Kısa metinler Google aramalarında üst sıralarda çıkmayabilir. Çok uzun metinler ise ziyaretçi tarafından okunmayabilir.

Yazı içerisinde tablo ve görsel kullanımından kaçınılmalıdır. Kapakta yüksek çözünürlüklü 1 fotoğraf kullanmak yeterli olacaktır. Kapak görseli için aşağıdaki kaynaklardan yararlanılabilir. Bu sitelerde İngilizce kelime ile arama yapmak en iyi sonucu verecektir. Yazınıza uygun görsel bulamadığınızda geniş kapsamlı terimlerle arama yapabilirsiniz. Örneğin; lighting, traffic, cars, electricity. Bu sitelerde “Premium” olarak işaretlenen içerikler ücretlidir bu sebeple “Free” olanlar seçilmelidir.

Yukarıdaki sitelerden indirilen görseller için genellikle kaynak göstermek gerekli değildir. Bu durum ilgili görsel sayfasında “Atıfta bulunulmasına gerek yoktur”, “Kaynak gösterilmesi gerekmez.” ya da “Attribution not required” açıklaması ile belirtilir. Eğer görsel sayfasında bu metinlerden herhangi biri yoksa kaynak gösterilmesi zorunludur. Mümkün olduğunca bu görselleri kullanmaktan kaçınılmalıdır.

İmla kurallarında dikkat edilmelidir. Nokta, virgül, ünlem ve soru işareti gibi noktalama işaretlerinden sonra bir boşluk bırakılmalıdır. Noktalama işaretlerinden önce boşluk bırakılmamalıdır.

Yazının tamamı yazıldıktan sonra kelime sayısı kontrol edilir. Yazı baştan sona kadar okunur ve hatalı cümle yapıları varsa düzeltilir.

Yazı tamamlandıktan sonra baştan sonra tekrar okunur, önemli kelime ve cümleler kalınlaştırılır. Yazı içerisindeki tarihler, yerler ve isimler kalınlaştırılabilir. Bu ziyaretçinin yazıyı okumasını kolaylaştıracaktır.

Yazı tamamlandıktan sonra anahtar kelimeler hazırlanır. Anahtar kelimeler yazı içerisinde kullanılan terimlerden seçilmelidir. Anahtar kelimelerde de her kelimenin ilk harfi büyük olmalıdır. Örneğin; LED, LED Aydınlatma, Aydınlatma Tasarımı. Anahtar kelimeler özenle seçilmeli, her yazıda en az 2 en çok 6 anahtar kelime kullanılmalıdır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

18 − 14 =