WordPress’te Spam Yorumlar Nasıl Engellenir?

WordPress internet sitenizde yorumları etkinleştirirseniz, spam mesajlar ile uğraşmanız gerekir. Spam yorumların yönetici panelindeki yorumlar sayfasında istenmeyen bölümüne düşmesi beklenir ancak çoğu denetlenmek üzere bekleyen bölümünde listelenir. Her iki durumda da mesajları düzenli olarak kontrol etmek ve temizlemek gerekir.

İnternet sitesi popüler hale geldikçe, spam yorumlar daha büyük bir sorun haline gelir.

İstenmeyen yorumları tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Diğer bir taraftan bunu mümkün olduğunca kısıtlayabilirsiniz. Spam mesajları engellemek için güçlü anti-spam eklentileri bulunsa da bu eklentilerin de sunucuya bir miktar yük oluşturacağı unutulmamalıdır. Ne kadar az eklenti, o kadar hızlı ve sorunsuz internet sitesi demektir.

Aşağıdaki kodu kullandığınız temanın functions.php ya da functions-ek.php dosyasına yapıştırarak spam yorumları önemli ölçüde engelleyebilirsiniz.

// WordPress yorum uzunluğunu sınırlayın
// İçerik alanı bağlantı içeriyorsa yorumu otomatik olarak reddet

add_filter( 'preprocess_comment', 'wpb_preprocess_comment' );

function wpb_preprocess_comment($comment) {
if ( strlen( $comment['comment_content'] ) > 3000 ) {
wp_die('Yorum çok uzun. Lütfen yorumunuzu 3.000 karakterin altında tutun.');
}
if ( strlen( $comment['comment_content'] ) < 10 ) {
wp_die('Yorum çok kısa. Lütfen en az 10 karakter kullanın.');
}
if ( strpos($comment['comment_content'], "http") !== false && $comment['user_ID'] != 1 ) {
wp_die('Yorumda link algılandı. Lütfen yorumunuzda link kullanmayın!');
}
return $comment;
}

Spam yorumların bir çok türü vardır ancak büyük bir çoğunluğu diğer internet sitelerine bağlantıların dahil edildiği yorumlardır. Yukarıdaki filtre kodu, içerisinde bir linki temsil eden “http” ve “https” kelimelerini içeren tüm yorumları engellemektedir. Kullanıcı kodu 1 olan Admin kullanıcısı, bu kısıtlamaya dahil edilmemiştir. Yani Admin kullanıcısı, yönetici panelinden yazdığı yorumlarda link kullanabilir. Bu kelime filtresine ek olarak 10 karakterden kısa ve 3.000 karakterden uzun yorumlar da otomatik olarak engellenmektedir.

Kurallara uymayan yorumlar kayıt edilmez ve kullanıcıya bir hata mesajı gösterilir. Kullanıcı gerekli düzenlemeleri yaparak yorumunu yeniden gönderebilir.

Kodu kullanmaya başladıktan sonra spam yorumların önemli ölçüde azaldığını göreceksiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

twenty − six =