Elektrik-Elektronik Mühendisi Maaşları

Ne-Kadar-Maas-Alirim

Üniversiteden mezun oldunuz, iş başvuruları yapmaya başladınız. Başvuru yaparken bir çoğunuzun beklentisi asgari ücretin en az iki veya iki buçuk katı ile iş hayatına atılmaktır. Bu rakamı Kasım 2015 itibariyle; 2000-2500 TL diyebiliriz. Ancak görüşmeler yaptıkça kurumsal firmaların bile yeni başlayan bir mühendise 1500-1750 TL aralığında bir maaş teklif ettiğini göreceksiniz. Bu başlangıç maaşının belirlenmesinde; mezun olunan üniversite adı, askerlik durumu ve yabancı dil bilgisinin etkilerinin büyük olduğunu söyleyebiliriz. 2016 itibariyle asgari ücretin 1300 TL olacağı söyleniyor, bu gerçekleşirse yeni mezun arkadaşlarımızın maaşları asgari ücrete biraz daha yaklaşacak. En sonunda, bir yerden başlamak lazım deyip az çok bakmadan çalışmaya başlayacaksınız. Burada ülkedeki mühendislik fakültelerinin sayısının fazla olması, üniversitelerin piyasadaki talebin üzerinde mezun vermesinin oldukça etkili olduğunu söyleyebiliriz. Tecrübe kazandıkça maaş artar beklentiniz varsa, o konuda da fazla ümitli olmayın derim. Sağlam bir referansınız veya ceo dayınız varsa işin rengi değişir ancak genel olarak durum yukarıda özetlediğim gibidir.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği hem elektrik hem de elektronik içeriyor ancak çalışma hayatında bir alana yönelmeniz gerekiyor. Bu yönelme aslında öğrencilik döneminde başlıyor, seçmeli derslerde elektrik derslerini tercih etmenizi tavsiye ederim. Elektrik üzerine çalıştığınızda tecrübe maaş üzerinde önemli etki yaratıyor. Ancak elektronik sektöründe özellikle argede durum böyle değil. Elektrik alanında eğitim veren kurum sayısı az, bu da onları değerli hale getiriyor. Tecrübe dışında performansın maaş üzerindeki etkisi de yok denecek kadar az diyebiliriz. Siz %150-%200 performansta gösterseniz bir şey değişmiyor. Bu da tüm heyecan ve hevesinizin zamanla kırılmasına sebep oluyor. Yapılan ankete göre katılımcıların %59’u işinden memnun değil.

Elektrik-Memnun-Musunuz

Özel Sektörde Elektrik-Elektronik Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır?

Tüm bu değerlendirmelerde, ne kadar maaş alıyorsun diye sorduğunuzda brüt maaşını söyleyen veya maaşını olduğundan yüksek söyleyerek kendini daha değerli gösterdiğini sanan arkadaşları görmezden geliyoruz. Çünkü hangi meslektaşınıza sorarsanız sorun kimse 3500 TL’den aşağı maaş almıyor, ancak büyük bir çoğunluğu devlet memuru olmak için kpss’ye hazırlanıyor. Piyasa durum tespiti yapmak için Elektrik-Elektronik Mühendisleri’ne özel yapılmış bir anket var. Bu anket sonuçlarına göre, çalışanların %41‘i 1500-2000 TL aralığında maaş alıyor. Geriye kalan %12‘lik kısımda 2001-2500 TL aralığını, yine bir diğer %12‘lik kısımda 2501-3000 TL aralığını, diğer %35‘lik kısımda da 3001-9000 TL maaş alan katılımcıları görüyoruz. Ankete tecrübeli ve tecrübesiz katılımcıların karışık oy verdiğini söyleyebiliriz. Belki de burada katılımcıların gizli olması, aylık net gelirlerini doğru şekilde beyan edebilmelerine olanak sağlamıştır.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB); 2016 Yılı Mühendis Mimar Şehir Plancısı En Az  Brüt Ücreti 3300 TL/Ay olarak belirlendiğini duyurdu. Bu da yaklaşık olarak 2500 TL/Ay net ücrete tekabül ediyor.

Elektrik-Elektronik Mühendisleri’nin %53’ü TMMOB’un belirlediği 2016 Yılı Mühendis Mimar Şehir Plancısı En Az Ücreti’nin altında maaş alıyor.

Ya da ankete beklentiyi düşürmek maksatlı işverenler katıldı ve çok fena kandırılıyoruz. Siz de maaşınızın yeterli olmadığını düşünüyor ve bir yan gelir arayışı içerisindeyseniz Youtube Para Kazanma Rehberi başlıklı içeriğime göz atmanızı tavsiye ederim.

Eklemek istediğim son bir şey daha var; bu brüt maaş söyleme sevdası nereden geliyor? İşverenin cebinden çıkan tutar neden maaş olarak söylenir? Geliri sorulduğunda brüt maaşını söyleyenler; kendilerini maaşları ile değerli gösterebileceklerini sanan zavallılardır.

1 thoughts on “Elektrik-Elektronik Mühendisi Maaşları”

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

11 − five =