Windows Uyku Modunda Güç Tüketimi

Bilgisayarın hızlı açılması herkesin hayalidir. Kimisi SSD harddiskler ile bu hayali gerçeğe dönüştürüyor. Ancak SSD fiyatları hala çok yüksek, 128 GB SSD 150 TL satış fiyatına sahip. Bu da watt başına 1 TL’nin altına hala düşülmediğini gösteriyor.  Uzunca bir süredir SSD piyasasını takip ediyorum ancak beklediğim gibi hızlı bir düşüş yok. Bu da bizi alternatif çözümler aramaya itiyor.

Windows’un hızlı başlaması için kullanmadığım zamanlarda uyku modunu kullanıyordum. Uyku modundan sonra açılış süresi 2 saniye veya daha da altında diyebiliriz. SSD bile bu açılış performansını göstermiyordur. İnternette araştırdığımda 5 W civarında güç tükettiği gibi bir bilgiye ulaşmıştım. Ancak net bir bilgiyi internette edinemedim. HP Pavilion p6-2404et modeli i5 işlemcili, 8GB ramli, 1TB HDD’li standart özelliklere sahip diyebileceğim bilgisayarımı şebeke analizörüne bağladım. Kapalıyken 0,5 W‘ın altında güç çektiğinden ölçüm sonucunu 0,00 kW olarak gösteriyordu. Windows’u başlattım, masaüstü geldiği anda 50-75 W arasında değişken bir değer gördüm. Yani bilgisayarımızın kasası açıkken 75 W civarında güç geçiyor.

Hemen uyku moduna aldım, 2 W güç geçmeye devam etti. Bu rakamın oldukça makul bir tüketim olduğunu söyleyebiliriz.

Bilgisayarımızın bir yıl boyunca sürekli uyku modunda olduğunu düşünürsek muhtemel güç tüketimini aşağıdaki şekilde hesaplayabiliriz.

2W * (1kW / 1000W) * (24h * 365) * 0,40 TL/kWh = 7 TL

Yani bilgisayarımızı 1 yıl boyunca uyku modunda bıraksak 7 TL güç tüketiyor. Tabi bilgisayarı bu şekilde kullanmak için sisteme bir UPS ilave edip, elektrik kesintilerine karşı önlemimizi almalıyız.

Şebeke ölçüm sonuçları da aşağıdaki gibidir. Soldaki windows’un açık ve boştaki güç tüketimini, sağdaki ise uyku modundaki güç tüketimini gösteriyor.

SebekeOlcumu2 SebekeOlcumu1

3 thoughts on “Windows Uyku Modunda Güç Tüketimi”

  1. Kral sen mekatronik mühendisi gibi bişeysin. Teşekkürler yararlı paylaşım için, artık gönül rahatlığıyla bilgisayarı uyku moduna alabilirim kullanmadığım zaman

  2. Merhabalar. Rakamları yanlış okuyorsunuz, analizör ekran görüntüsüne göre bilgisayarınız çalışırken 750Watt, uyku modunda ise 20Watt tüketiyor. (Bence anormal)

  3. Çok güzel bir paylaşım teşekkürler. İnternette bu konuyla ilgili net bir şey yok. Ama siz analizöre bağlayıp bu konuyu netleştirmişsiniz. Emeğinize sağlık.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 × five =